Vattenfalls labb bjöd på speciella utmaningar

Vid Vattenfalls forsknings- och utvecklingsenhet i Älvkarleby finns ett flertal olika laboratorielokaler. I ett labb arbetar man med bland annat med turbinprovning för vattenkraft.

Till Vattenfall har Carlhag tidigare levererat en kranbana med traverslösning från ABUS Kransystem och nu har ytterligare ett laboratorium kompletterats med en ny lyftkraft på 5 ton. Men den här gången bjöd lokalen på en hel del speciella utmaningar inför installationen.

– Det är en avlång verkstadslokal som både är trång och smal och med ett antal höga stålpelare på över 7 meter, säger Kristofer Ramsell på Carlhag.

Dessutom behöver kranbanan vara 20 meter lång och i taket finns både rör och kabelstegar att ta hänsyn till. I labbet lyfts både små och stora montagedetaljer med vikter alltifrån bärbart upp till fl era ton och som ofta behöver lyftas väldigt högt.

– Det är långt ifrån kubiska lådor utan rätt oformliga saker som att svåra att transportera i labbet med lastmaskin eller truck, säger Peter Krohn, R&D Engineer på Vattenfall.

För att optimera utrymmet i den trånga lokalen behövdes en lösning där kranpelarna kunde placeras intill de befintliga pelarna. Den måste även utnyttja såväl höjd som kroksidesmått maximalt för att skapa utrymme för traversen att röra sig så högt upp och så långt utåt sidorna som möjligt.

Pressat tidsschema

ABUS tog fram ett förslag som presenterades i 3D. Intill pelarverket har man placerat kranbanan på egna pelare så man behöver inte oroa sig för byggnadens bärighet. Och den går i längsled för att inte stjäla utrymme på bredden.

Även tidsschemat var pressat. På Vattenfall hade man vikt en vecka för installationen och under samarbetet uppskattade man särskilt Carlhags lösningsorienterade inställning som trots noggranna förberedelser bjöd på ett par överraskningar.

– Dagarna före leveransen skickades en bild på vår travers som lastats på en lastbil för transport från Tyskland. En verklig bekräftelse på leveransen och vi kände att nu är den på gång, säger Peter.

Hög travers i smal lokal under pressat tidsschema

Det här är den högsta travers man någonsin har satt upp i en så pass smal lokal, enligt montagepersonalen.

 


Affären omfattar:

 • 1 st ABUS enbalkstravers ELV
  Lyftkraft: 5 ton
  Spv: 3 615 mm
 • Kranbana 20 m
  Höjd: 7 540 mm
  Pelare med konsol
  Lev/monterat av Byggstål
 • Hög och smal bana/travers