Traverserna har i princip varit helt felfria de senaste åren

Samarbetet mellan Voestalpine och Carlhag startade i början av 1980-talet. Totalt har verksamheten ett 90-tal ABUS-traverser plus svängkranar och skensystem. Lyftkapaciteten varierar mellan 250 kg och 20 ton, men de flesta ligger i kapacitetsområdet 2,5-8 ton.

Voestalpine Precision Strip i Munkfors tillverkar tunt och ultratunt precisionsstål till ett 80-tal kunder i hela världen. Med hjälp av kallvalsning producerar man stålremsor med en tjocklek ner till 10 mikrometer. Produktgrupperna utgörs bland annat av rakblads- och klaffventilsstål.

– Ytkraven är höga och tjockleken tillåts inte att variera mer än en halv mikrometer, berättar produktionschefen Fredrik Nilsson.

Viktigt undvika stopptider

Voestalpine har ett utbytesprogram som innebär att man håller koll på antalet drifttimmar och genomför förebyggande underhåll på ett 10-tal traverser varje år.
– Vi valde Carlhag som leverantör därför att vi inte tillåter att hjälputrustning skapar stopptid. Samarbetet fungerar utmärkt och de är på tårna när det gäller service. Traverserna har i princip varit helt felfria de senaste åren avslutar Fredrik Nilsson.

”Carlhag är välplanerade. I augusti bytte man en travers med tillhörande telfer som betjänade ett valsverk. Det gick som vanligt helt enligt plan och tog bara två timmar.”

Fredrik Nilsson, produktionschef i Munkfors