Nya traverskranar för tandemkörning hos Valmet i Karlstad

För att smidigt kunna hantera pappersbruksvalsar på upp till 80 ton valde Valmet i Karlstad att investera i två 40-tons traverskranar från ABUS.

– Trots en tight tidsram flöt allt på väldigt bra, inte minst funkade det bra med CARLHAG, säger Peter Oldmark, projektledare på Valmet.

Det speciella med traverskranarna är att de kan tandemköras, alltså samköras med endast en styrning och därmed klara en vikt på 80 ton. Vid hanteringen av mindre gods kan kranarna köras var och en för sig. Vid Valmets valsservice-avdelning, där service på valsar från pappersbruk i hela Skandinavien utförs, hade man tidigare två 16-tons traverskranar i denna delen av verksamheten.

– Pappersmaskinerna blir hela tiden större, liksom valsarna, därför krävs kranar som klarar mer vikt och är effektivare. Det här en del i en satsning där vi expanderar och utökar verksamheten både med yta och traverskapacitet, säger Peter Oldmark, som är supervisor/arbetsledare på serviceavdelningen.

Kontraktet mellan CARLHAG och Valmet tecknades i juni 2020 och efter semestern inleddes monteringsarbetet. Detta efter att man förstärkt golvet i lokalen med 22 meter långa pålar och gjutit stora fundament för kranbanornas pelare.

– Det hade varit önskvärt att använda vårt gamla fundament, men det gick inte. Nu var det ändå en leveranstid på tio veckorna för produkterna så tidsplanen kunde hållas ändå, berättar Peter Oldmark. Monteringen av kranbanorna genomfördes på åtta veckor, med hjälp av Byggstål i Karlstad som CARLHAG sedan länge samarbetar med. I början av oktober var det överlämning. Mats Larsson, avdelningsansvarig på CARLHAG, har bara positiva saker att säga om projektet.

Nöjda med resultatet

– Det var ett roligt projekt för att det var så stort och för att de blev så nöjda med resultatet. Vi fick god hjälp av Peter Fahlstad, konsult inom Structorgruppen, som ansvarade för golvförstärkningen. Och Byggstål gjorde som vanligt ett fantastiskt jobb. Det är stora pjäser som hanteras i lokalerna. De största på 80 ton kan vara hela 15 meter långa. Även valsar på upp till 100 ton servas i Karlstad, men dessa tas om hand av en annan del av serviceenheten där större valsar servas. I projektet ingick även demontage av två äldre traverskranar varav en byggdes om och anpassades till den nya spännvidden.

Valmet tecknade samtidigt ett femårigt serviceavtal som även inkluderar fem års garanti på produkterna och service en gång om året. Valmet i Karlstad servar årligen cirka 300 valsar på avdelningen och sen i höstas har de nya kranarna gått på högvarv.
– Det funkar jättebra så här långt. Det har inte varit någon incident överhuvud taget utan kranarna har körts utan problem, säger Peter Oldmark.

 


Affären omfattar bland annat:

 • 2 st ABUS tvåbalks rälsgående traverskran typ ZLK.
  Lyftkraft: 40/10 ton
  Spännvidd: 22 850 mm
  Lyfthöjd 40 tons telfern: 5 990 mm
 • 60 m kranbana, 2 st åkbalkar med räl och ändstopp
 • 60 m plastkapslad 4-polig strömbana typ ABUS KBH 4/200
 • Ombyggnation av en kran och demontering av de gamla kranarna samt kranbanan
 • Serviceavtal