Matfors Industriservice uppskattar enkelheten, smidigheten och kunnandet

Det är enkelheten, smidigheten och kunnandet som Matfors Industriservice uppskattar mest i samarbetet med Carlhag. Det leder alltid fram till en ännu bättre lösning.

Matfors Industriservice är specialister på underhåll, renovering och reservdelar samt service på fältet och i den egna verkstaden framför till pappers- och massaindustrin. Man utför även mekaniska tjänster till vattenkrafts- och vindkraftsindustrin där förfrågan på verkstadsreparationer ökar snabbt. Specialiteten är roterande enheter och man är kända för att alltid snabbt kunna ställa upp med rätt verktyg och rätt kompetens.

– Man kan säga att vi servar och underhåller allt som snurrar, alltifrån lite mindre generatorer till stora turbiner och pappersmaskiner, säger Lars Sjöholm, VD och marknadsansvarig.

Lars Sjöholm kom till Matfors Industriservice 2009 och två år senare köpte han företaget som då hade hunnit fylla trettio år. När man 2016 behövde modernisera lyftutrustningen i verkstaden genomförde han en liten marknadsundersökning genom att ringa runt till flera verkstäder.

– ABUS produkter hade jag sett på flera ställen och alla jag pratade med var väldigt nöjda. Och så var Jonas Höglund på Carlhag snabb med återkoppling och ett bra förslag på en helhetslösning, säger Lars Sjöholm.

Lyftkapaciteten är nyckeln för hur stora objekt man kan ta

De två traversernas lyftkapacitet på 5 ton vardera har servat företaget väl genom åren. Men lyftbehoven har förändrats och idag behöver man klara att lyfta betydligt tyngre motorer och reservdelar till stora maskiner. När man nu har flyttat in i en större verkstadslokal på 3 000 kvm har traverserna kompletterats med en ABUS enbalks travers ELK med kranbana för lyft på upp till hela 12,5 ton.

Kraftigare kranbana krävde extra förstärkningar

Att montera ny utrustning i en gammal byggnad kan vara knepigt och vid porten visade det sig vara trångt om utrymmet, både på bredden och på höjden. Önskemålet om en lite kraftigare kranbana gjorde att det krävdes extra förstärkningar. Precis som sist kom Carlhag ut för att på plats titta närmare på hur det hela skulle kunna lösas på ett enkelt och smidigt sätt.

– Carlhags förslag på lösning gjorde att det inte behövdes stöttor nere i backen så vi slapp offra stora golvytor, säger Lars Sjöholm.

I verkstaden ville man ha bra lyftmöjligheter för mindre enheter. Även här krävdes en speciallösning och Carlhag föreslog tre dubbelarmspelare.

– ABUS pelarsvängkran monteras fristående på golvet. För att spara utrymme valde vi ett utförande med dubbla fästen för två svängkranar på vardera pelare, säger Jonas Höglund på Carlhag.

Guidad till bättre lösningar

Så nu har sex arbetsbänkar med lyftbord kunnat utrustas för mindre lyft på upp till 1 ton vid arbetsstationerna.

– ABUS har bra produkter till ett bra pris. Och med Carlhag blir man guidad på ett väldigt bra sätt och med enkelheten, smidigheten och kunnandet får man alltid en ännu bättre lösning, säger Lars Sjöholm.

 


Affären omfattar:

 • 1 st ABUS rälgående enbalkstravers ELK
  Lyftkraft: 12,5 ton
  Spännvidd: ∼18 000 mm
  Lyfthöjd: ∼4 570 mm
  Lyfthastighet: 5/0,8 m/min
  Åkhastighet längdåkning: 5/20 m/min
  Åkhastighet tväråkning: 5/20 m/min
  Strömart: 3 fas växelspänning, 400 V, 50 Hz
  Manöverspänning: 230 V
  Lyftklass/Driftsklass: H2/B3
  Maskingrupp: 1 Am/M4
 • Kranbana 34 m med specialförstärkningar på pelarna, se bild och ritning.
  Lev/monterat av Byggstål.
 • ABURemote radiostyrning med lastvisning i displayen
 • ABUS lintelfer GM 3125. Lågbyggt utförande.
 • 3 st ABUS pelarsvängkranar