Machtech: med stora kranar kommer man långt

Machtech är en av landets ledande leverantörer av metallkomponenter och har utsetts till branschvinnare 2024 inom mekanisk verkstad. Under förra året genomfördes en storsatsning med tillbyggnad av en svetshall med kraftigt utökad lyftkapacitet för att kunna hantera allt större projekt.

Inför ett nytt större flerårigt projekt med att svetsa metallkomponenter till specialkranar för vindkraftsverk krävdes en rejäl satsning med såväl kraftigare lyftutrustning som utökad arbetsyta i en helt ny svetshall.

– Vi hade inga traversbanor och dåligt med lyftkapacitet i maskinhallen, säger Pelle Bergström, VD på Machtech.

Tillbyggnaden är på 1 500 kvm, en nästan helt fyrkantig lokal med en storlek på 24 meter och en takhöjd på 10 meter som man ville kunna utnyttja maximalt. Machtech har tidigare samarbetat med Carlhag och bad om en offert på en travers på 16+16 ton, totalt 32 ton, en travers på 6,3 ton med traversbanor samt tre svängkranar för mindre lyft upp till 1 ton.

– Man ville inte ha fler pelare i lokalen. Med så stora laster samt 12 meter mellan huspelarna blev lösningen lite speciell. Kranbanorna försågs med förstärkning i överfläns för att motverka bland annat sidoutböjning. Så det var lite av en utmaning att lösa detta på ett kostnadseffektivt sätt, säger Jonas Höglund på Carlhag.

Smidig leverans trots svåra förutsättningar

Traverserna har en spännvidd på 23 meter och levererades i delar. Montaget skedde med lastbilskran med hjälp av Magnus Sjökvists Transport. Det kändes lite osäkert hur man skulle få in dem i lokalen och ett tag funderade man på att göra hål i taket som en nödlösning. Men det behövdes inte och trots den trånga nerfarten gick allt otroligt fort och smidigt. Totalt tog leveransen tolv veckor från order till installation. Våren 2023 var allt klart, besiktigat och lyftutrustningen nymålad i Machtechs härligt klarröda färg.

Ingenting är omöjligt

Men så lades det nya vindkraftsprojektet helt oväntat ner och där stod de med sin djärva nysatsning. Men Machtechs företagskultur är ”ingenting är omöjligt”; idag har anläggningen 10 000 kvm produktionsyta och en lika stor lageryta samt 32 tons lyftkapacitet. 32-tonstraversen är i gång och att den kan köras med två telfrar med två krokar är en klar förbättring även om den fulla vikten ännu inte har utnyttjats. Så framtiden är ljus, minst sagt. Bolaget går som en raket, växer hela tiden och måste nyanställa.

 


Affären omfattar:

  • ABUS tvåbalkstravers ZLK på 16+16 ton (totalt 32 ton), spännvidd 23 120 mm
  • ABUS enbalkstravers ELK på 6,3 ton, spännvidd 23 120 mm
  • ABUS väggsvängkran LW på 1 ton (3 st)

Traverserna är utrustade med radiostyrning typ ABURemote och lastvisning i displayen.
Kranbanorna försågs med förstärkning i överfläns för att motverka bland annat sidoutböjning.

– Har man bra resurser får man in jobben och med stora kranar kommer man långt, säger Pelle Bergström.