Grännäs Trähus AB valde ABUS-traverser till sin nya prefab-fabrik i Gävle

När Valdemarsviks-baserade Grännäs bestämde sig för att expandera sin verksamhet år 2017 så valde man Gävle för att det både fanns en god arbetsmarknad och en lämplig lokal på orten.

Tillverkning av prefabricerade lägenheter är en utrymmeskrävande verksamhet som kräver traverser med stor spännvidd. Grännäs valde därför två stycken ABUS ELS 2+2-tonstraverser av enbalkstyp med en spännvidd på 30 640 mm till den 6 000 m2 stora produktionshallen. Varje travers utrustades med två sidomonterade telfrar för att maximera krokhöjden. Den 84 meter långa kranbanan monterades på sammanlagt 22 pelare, varav ca hälften utrustades med konsoler för att de inte skulle vara i vägen för produktionen.

Studentbostäder och hyresrätter

Grännäs Trähus har byggt hus i trä i mer än 80 år. 2015 förvärvades fabriken i Valdemarsvik av Svenska Studenthus, som är ett dotterbolag till det snabbväxande fastighetsbolaget K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB.
– Vi är en Svanen-märkt totalentreprenör med all kompetens inom koncernen, berättar Anders Fälldin, fabrikschef i Gävle och fortsätter:
– Vi tillverkar studentbostäder och hyresrätter på upp till fem våningar med så kallade R90-stommar, vilket innebär att de har en mycket hög brandklassning.

Tillverkning med millimeterprecision

Processen kan förenklat beskrivas så här: träreglar kapas och spikas ihop till väggblock; väggar, bjälklag, rör och elledningar monteras; innertaket sätts på plats; köket spacklas och målas, badrummet monteras och detaljer som gardinstänger fästs. När lägenheten städats och inspekterats, förseglas den med tät plast för transport till det aktuella bygget där den monteras.

– Denna rationella och effektiva byggprocess med millimeterprecision innebär att spillet blir försumbart samtidigt som risken för inbyggd fukt minskar, säger Anders Fälldin.

Det har fungerat bra med Carlhag

Det tar två veckor för en modul att bli klar och tillverkningstakten är fyra moduler i veckan. Produktionstakten är just nu 25 procent, men man räknar med att takta upp till 50 procent innan sommaren.

– Vi bestämde oss för Carlhag i höstas eftersom de lämnade det mest attraktiva budet. Det har funkat bra och de har hållit sina leveranstider. Vi kommer att komplettera leveransen med ok och lyftverktyg, avslutar Anders Fälldin.