ABUS Sverige Gruppens största leverans någonsin till Komatsu Forest i Umeå

När Komatsu Forest och Carlhag efter ett långt och noggrant offertförfarande skrev kontrakt i mars 2021 blev det den största enskilda beställning som ABUS Sverige Gruppen fått på ett bräde. Leveransen, inklusive efterbeställningar, omfattade 39 “tunga” kranar på mellan 3,2 och 20 ton, 50 lättraverssystem på mellan 125 kg och 1,6 ton samt 2 svängkranar. Och trots att den gjordes mitt under brinnande corona-pandemi, gick allt som planerat.

Komatsu Forest är en av världens största tillverkare av skogsmaskiner. Sortimentet omfattar skördare med tillhörande kranar och aggregat, skotare samt styr- och informationssystem. Den nya fabriken i Umeå, som är på 40.000 m2, kommer att bli IoT-kompatibel och koldioxidneutral.

– Alla tyngre kranar levererades med ABUControl, som återför upp till 80 % av den använda energin till el-nätet vid sänkning av last. Det var en viktig anledning till att ABUS fick kontraktet, säger Jonas Höglund, avdelningsansvarig lyft/konstruktör på Carlhag i Sundsvall.

Den nya fabriken

Komatsu Forest producerar Komatsus samtliga hjulgående skogsmaskiner i fabriken i Umeå. Där genomförs även förmontage av bland annat förarhytter. Det innebär att man köper delkompletta hytter som man förser med kundanpassade utrustningar som förarstol, reglage och elektronik. Man monterar även skördaraggregat, kranar och motorer i fabriken. Därefter genomför man ett slutmontage där alla delsystem sätts samman till färdiga skogsmaskiner.

Långt samarbete

Carlhag levererade sin första ABUS-travers till Komatsu Forests föregångare Umeå Mekaniska någon gång 1986-87. Den gamla fabriken hade ett 100-tal traverser, varav ett 90-tal var ABUS. Carlhag har hittills monterat ner några av dem för vidarebefordran till Komatsus serviceverkstäder.

– Vi har haft ett långt och bra samarbete med Carlhag och de har varit väldigt tillmötesgående när det gäller våra önskningar och krav. De har dessutom en väldigt god förståelse av hur vi arbetar och är duktiga på att matcha service med tillgänglighet, fortsätter Anders Lindström.

Fredrik Hahlin, GM Global Manufacturing Engineering på Komatsu Forest, håller med:

– Vi valde ABUS från Carlhag efter hård konkurrens från andra leverantörer. De hade det bästa paketet när det gäller funktionalitet, kvalitet och service. Det har funkat jättebra med Carlhag även denna gång och leveransen gick enligt plan. Carlhag har ett högt tekniskt kunnande och vi har haft en mycket bra dialog.

Jonas Höglund instämmer:
– Samarbetet med Komatsu och Peab har fungerat mycket bra. Som leverantör blir man glad när man får en beställare som ställer tydliga, men inte orimliga, krav.

 


Kort om Komatsu Forest

  • Från början Umeå Mekaniska grundat 1961.
  • Är ett dotterbolag till Komatsu Ltd och tillhör deras skogsdivision.
  • Har ett antal patent på olika funktioner i maskinerna.
  • Har 580 anställda i Umeå och 1.600 i världen.